7 Mayıs 2007 Pazartesi

turnuva kuralları




.1. "Satranç Saati", aynı anda sadece biri çalışabilecek şekilde birbirine bir mekanizmayla bağlanmış iki göstergeli bir saattir. Satranç Kuralları içinde "saat" bu iki göstergeden biri anlamına gelir.
"Bayrak Düşmesi" ise oyuncuya tanınan zamanın bitmesi anlamına gelir.
6.2. Satranç saati kullanıldığında ya her bir oyuncuya belirli bir sayıda hamle veya tüm hamleleri için belirli bir zaman verilir, ya da baştan verilen belirli bir süre haricinde oyuncular her hamle için ek bir süre daha alırlar. Oyuncunun bir önceki zaman diliminden artırdığı süre yine kendisinindir, toplam zamanına eklenir, "eklemeli" tempoda böyle değildir.
"Eklemeli" tempoda ise her bir oyuncuya "esas" düşünme süresi ve her bir hamle için "‘ek" düşünme süresi verilir. Esas süre ancak ek süre bittiğinde geri saymaya başlar. Ancak ek süre dolmadan oyuncu hamle yaparsa ek süreden arttırdığı miktar esas süreye eklenmez.
6.3. Her iki göstergede de birer "bayrak" vardır. Bayraklardan biri düşer düşmez
Madde 8.1'deki şartlar gözden geçirilmelidir.
6.4. Saatlerin nereye konacağına hakem karar verir.
6.5. Belirtilen saatte beyaz oyuncunun saati çalıştırılarak oyun başlatılır.
6.6. Programda belirtilen oyun başlangıç saatine göre bir saatten fazla geç gelen oyuncu oyunu kaybeder (Turnuva tüzüğü ya da hakem aksi karar vermemişse).6.7. a. Oyun sırasında, hamlesini tahta üzerinde yapmış olan oyuncu kendi saatini durduracak ve rakibininkini çalıştıracaktır. Oyuncunun saatini durdurmasına engel olunmamalıdır. Bunu yapmadıkça hamlesini tamamlamış sayılmaz, eğer yapılmış olan hamle oyunu sona erdirmiyorsa.
Oyuncunun tahta üzerinde hamle yapmasıyla saate basması arasındaki süre oyuncuya verilen sürenin bir parçası sayılır.
b. Saate hamle yapılan elle basılır. Saat tuşunun üzerinde parmak bekletmek, ya da eli az üstünde tutmak yasaktır.
c. Oyuncular saate ölçülü davranmalıdırlar. Saate kuvvetli basmak, ele almak ya da vurmak yasaktır. Aksi haller Madde 13.4' e göre cezalandırılacaktır.
6.8. Hakemin şahit olması ya da oyunculardan birinin yapacağı geçerli bir iddia durumunda bayrak düşmüş olarak kabul edilir.
6.9. Madde 5.1, 5.2 ve 5.3 durumları haricinde, eğer bir oyuncu belirtilen süre içinde belirtilen belli sayıdaki hamleyi yapmamışsa oyunu kaybeder. Eğer son konumda, rakip oyuncunun herhangi bir dizi hamle sonunda şah-mat yapma imkanı yoksa (yani en kötü karşı oyuna rağmen) oyun berabere biter.
6.10. Görünür bir kusur yoksa, saatlerdeki göstergeler esas alınır. Belirli bir kusur olması halinde saat değiştirilir. Değişim sırasında hakem en iyi kanaatini kullanarak zamanları belirleyecektir.
6.11. Her iki bayrak da düşmüşse ve hangisinin daha önce düştüğü tespit edilemiyorsa, oyun devam eder.
6.12.a) Oyuna müdahale etmesi gerektiğinde, hakem saatleri durduracaktır.
b) Hakem çağıracağı zaman oyuncu saati durdurabilir.
c) Oyunun tekrar başlayacağı ana hakem karar verir.
6.13. Kuraldışı bir durum oluşmuş ve/veya taşlar daha önceki bir konuma döndürülecekse, hakem zamanları ayarlamak için en iyi kanaatini kullanacaktır.
6.14. Tahtadaki konumu, numarasız veya numaralarıyla beraber hamleleri ve zamanları gösteren ekran, monitör veya gösterim panoları turnuva salonunda kullanılabilir, ama oyuncular bunları temel alarak herhangi bir iddiada bulunamaz.
Katkılarından dolayı Türkiye Satranç Federasyonu'na teşekkür ederiz

Hiç yorum yok: